Een blik op de toekomst: het breedingcentrum

09-02-2023 | 15:38

Beste vrienden van het BCG,
Beste sympathisant,

Deze week nemen we jullie graag mee voor een kijkje achter de schermen bij het huidige en toekomstige breedingcentrum. Zoals jullie weten gaat de eerste fase van de verbouwingen bestaan uit het overbrengen van de hondenafdelingen naar BCG 3.0. Dit omvat uiteraard ook het breedingcentrum, waar onze eigen pups worden geboren en de eerste 8 weken van hun leven doorbrengen.

Het huidige breedingcentrum bevindt zich momenteel op de Sint-Truidersteenweg 307, vlak naast het trainingcentrum. Het is een vroegere gezinswoning waardoor het centrum heel huiselijk aanvoelt, maar niet 100% kan worden afgestemd op de noden van een breedingcentrum.

Elke keer wanneer een moederhond binnenkomt om te bevallen, wordt het centrum zeer grondig gepoetst en ontsmet. Vanaf dat moment gaan onze medewerkers enkel naar binnen via de garage, die dient als hygiënesluis. Hier wisselen ze van schoenen en kledij. Zo komen er geen bacteriën mee naar binnen die de moederhond en de pups kunnen ziek maken. Momenteel is er ook maar plaats voor maximaal 2 nesten tegelijk in het centrum.


                           Huidig breedingcentrum

In de toekomst, wanneer deze afdeling mee wordt opgenomen in de vroegere Syntra-site, zal deze worden uitgebreid tot wel 5 kennels wat niet alleen meer honden voor ons eigen opleidingscentrum maar ook voor andere organisaties in het geleidewerk betekent. Daarnaast worden al deze kennels voorzien van een eigen binnen- en buitenruimte en afgewerkt met een walavloer, die zeer onderhoudsvriendelijk is. Deze vloer is ook 100% vloeistofdicht en kan daarom enorm makkelijk diep gereinigd en ontsmet worden. Er wordt ook een quarantaineruimte ingericht voor mocht een moederhond of een pup ziek zijn. Zo kunnen we het zieke nestje afschermen van de andere nestjes die op dat moment aanwezig zijn. 


       Toekomstbeeld kennels moederhonden en pups                                             Huidige situatie

Naast de kennels en quarantaineruimte, horen een socialisatieruimte, dierenartskabinet en slaapvertrek voor de nachtwacht bij het breedingcentrum. In de socialisatieruimte zullen pups kennis kunnen maken met heel wat mensen en andere pups. Bij het dierenartskabinet komt ook een revalidatieruimte met dogrunner voor de moederhond. Van het moment dat de moederhond bij ons in het centrum komt, wordt zij 24/7 gemonitord tot de pups 8 weken oud zijn en vertrekken naar hun pleeggezinnen. Hiervoor wordt een slaapvertrek voorzien vlak tegenover de kennels. 

 
                 Toekomstbeeld socialisatieruimte                                                               Huidige situatie

Zoals jullie kunnen zien is er dus nog veel werk aan de winkel. Wil je ons graag helpen? 
Wij kunnen altijd extra handen gebruiken die mee willen afbreken, verven, vegen,... enzovoort.
Laat ons zeker iets weten via bcg@geleidehond.be
Of steun je ons liever met een gift? Dat kan via de doneerknop.