Wat gaan we bouwen?

Veel van de bestaande functies en afdelingen in het gebouw kunnen we hergebruiken, maar het gebouw was oorspronkelijk ontworpen als school en niet als verblijfplaats van pups en honden. Om het geschikt te maken voor onze werking, pakken we in de eerste plaats de afdelingen aan waar de honden zullen verblijven: het breedingcentrum, het trainingscentrum, de cliëntenverblijven en de conciërgewoning. Dit zijn de afdelingen die essentieel zijn voor onze werking. De andere delen van het gebouw blijven behouden in hun huidige staat.

Breeding centrum  

 

Wanneer een moederhond bij ons in het centrum komt bevallen, verblijft ze, samen met haar pups, in de huiselijke omgeving van ons breedingcentrum. De puppyverzorgers kunnen de pups alleen bereiken via een hygiënesluis, omdat de kleine pups erg vatbaar zijn voor ziektes. Er zijn 5 nestruimtes voorzien, zodat meerdere moeders tegelijkertijd in het breedingcentrum kunnen verblijven. Iedere nestruimte heeft een buitenruimte met een stukje gras. Daarnaast hebben we een dierenartsenkabinet en een revalidatieruimte met een loopband voor de moederhonden, die na de bevalling ook de tijd krijgen om te herstellen. Dit komt het welzijn van de honden ten goede.

Trainingscentrum

Het trainingscentrum bevindt zich in het hart van het nieuwe pand. Daar verblijven de honden terwijl ze, door onze instructeurs, getraind worden tot geleidehond. De opleiding duurt gemiddeld zo’n 8 maanden. Voor de honden in opleiding worden er 11 kennels gebouwd waar ze kunnen rusten en slapen. Er is een binnenruimte met een mand en bed en buiten hebben ze allemaal een eigen stukje met gras. In het trainingscentrum is er een verzorgingsruimte, een praktijkruimte voor de dierenartsen en ruimte waar de instructeurs kunnen werken.

Cliëntenverblijf

Het koppelen van een persoon aan een hond om samen een sterk team te vormen, noemen we de ‘matching’. De geleidehond heeft zijn training dan wel al afgerond, maar we voorzien ook nog een opleidingsperiode voor de blinde of slechtziende persoon samen met zijn geleidehond. Deze periode noemen we de ‘class’. Tijdens zo’n ‘class’ logeert de geleidehondgebruiker op het centrum. Het team leert samenwerken en ze bouwen vertrouwen op om samen op pad te gaan. Als de mogelijkheid er is, organiseren we deze  ‘classes’ steeds voor meerdere personen tegelijkertijd. Zo kunnen de gebruikers ervaringen delen en elkaar tijdens deze periode ondersteunen. Om hen zo goed mogelijk te ontvangen, zijn er aparte slaapkamers en een gemeenschappelijke leefruimte voorzien.

Wil je de toekomstbeelden van BCG 3.0 bekijken? Download hier onze infobrochure!