Zelf kweken = de oplossing

Al sinds 2019 zagen we dat we door zelf te kweken, we aan heel wat bovenstaande pijlers een antwoord konden bieden. Zo selecteren we zelf de medisch sterkste moeder- en vaderhond van een bepaald ras, met de eigenschappen die wij nodig hebben voor de opleiding tot geleidehond. Daarnaast worden de pups in ons eigen beheer geboren waardoor we veel controle hebben over de leefomstandigheden en eerste prikkels. Als er betere en sterkere honden beginnen aan het traject, moeten we minder honden afkeuren en kunnen we meer honden opleiden tot geleidehond.   

Extra pluspunt: nationale en internationale contacten

Door het zelf kweken van pups kunnen wij ook andere kleine geleidehondenscholen en assistentiehondenscholen helpen aan goede pups en zo het algemene nationale tekort wegwerken. Aan de hand van internationale en nationale kweekprogramma’s kunnen we bovendien kennis en pups uitwisselen met andere scholen om zo onze honden nog beter maken!

Meer pups betekent meer honden,
Meer honden betekent meer plaats.

Omdat we op onze huidige site slechts een vergunning hebben voor 10 honden en een verbouwing ook hier geen verandering in zou brengen, zochten we naar een nieuwe locatie voor ons breeding centrum.

Na lang zoeken en enkele rekensommen verder, lag de nieuwe locatie dichter bij ons dan we durfden dromen. De Syntra-site in Tongeren is een voormalige school voor avondonderwijs. Omdat de school in een gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbaar nut ligt, kunnen wij zonder zorgen meer honden huisvesten.

Alles onder één dak

Het nieuwe gebouw beschikt over heel wat zaken die wij kunnen overnemen; bureaus voor de administratie, een grote hal met aansluitend cafetaria voor evenementen, ruimte voor een conciërgewoning en lokalen om infosessies te geven.

Daarnaast is het gebouw groot genoeg om ook onze huidige gebouwen te verkopen en hun functies in het nieuwe gebouw te kunnen huisvesten. Zo zal de dopjesloods verkocht worden en verhuizen naar de nieuwe locatie en zal ook het trainingscentrum en cliëntenverblijf een plek krijgen in het nieuwe gebouw.