Waarom verbouwen?

Al in 2019 zagen we dat we door extra te investeren in ons eigen fokprogramma, we aan heel wat van deze pijlers een antwoord konden bieden. Zo selecteren we zelf de medisch sterkste moeder- en vaderhonden met de eigenschappen die we nodig hebben voor de opleiding tot geleidehond. Na de geboorte beheersen we de leefomstandigheden en de eerste prikkels in het nest. Hoe geschikter de honden die aan het traject beginnen, hoe minder honden we moeten afkeuren en hoe meer honden we dus kunnen opleiden tot geleidehond voor een blinde of slechtziende persoon.

Extra pluspunt: nationale en internationale contacten

Door een goed fokprogramma uit te bouwen, creëren we mogelijkheden om ook andere (kleine)  geleidehondenscholen en assistentiehondenscholen te helpen en zo het algemene tekort aan geschikte pups weg te werken. Vanuit de samenwerking met andere nationale en internationale fokprogramma’s kunnen zowel kennis als pups uitgewisseld worden om zo onze geleidehonden
nog beter te maken!

Meer pups betekent meer honden, meer honden

betekent meer plaats.

 

Omdat we op onze huidige site slechts een vergunning hebben voor 10 honden en een verbouwing hier geen verandering in zou brengen, zochten we naar een nieuwe locatie voor ons breedingcentrum. Een zoektocht en enkele rekensommen verder, lag de nieuwe locatie dichter bij ons dan we durfden dromen. De Syntra-site in Tongeren is een voormalige school voor avondonderwijs. Omdat de school in een gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbaar nut ligt, mogen we meer honden huisvesten.

Alles onder één dak

Het nieuwe gebouw beschikt over heel wat zaken die we kunnen overnemen; bureaus voor de administratieve medewerkers, een grote polyvalente ruimte met een cafetaria voor activiteiten en evenementen, vergaderruimtes en lokalen om lezingen te geven. Daarnaast is het nieuwe pand groot genoeg om onze huidige infrastructuur te verkopen en hun functies in het nieuwe pand onder te brengen. Zo zal de dopjesloods verkocht worden en ook het trainingscentrum, het cliëntenverblijf en de conciërgewoning krijgen een plaatsje in het nieuwe gebouw.

Een grote verbouwing 

In de eerste plaats pakken we de afdelingen aan waar de honden zullen verblijven: het breedingcentrum en het trainingscentrum worden ingericht volgens de noden van de verschillende afdelingen en in beide vleugels voorzien we ruime binnen- en buitenkennels voor de honden. Ook het cliëntenverblijven en de conciërgewoning worden grondig verbouwd. Dit zijn de afdelingen die essentieel zijn voor onze werking. De andere delen van het gebouw blijven behouden in hun huidige staat.

Lees verder op de pagina 'Wat gaan we verbouwen?'