Belgisch Centrum voor Geleidehonden

Waarom een geleidehond? 

 

Een verkeerd geparkeerde wagen, vuilniszakken of een fiets op de stoep. Wij ontlopen dit met gemak, maar voor een slechtziende of blinde persoon vormen deze obstakels een hindernissenparcours.

Een geleidehond ontwijkt deze hindernissen, geeft stoepranden aan en brengt zijn baasje op commando naar een bushalte, een trap, een zebrapad of een vrije zitplaats. Op die manier maakt hij navigeren een stuk eenvoudiger voor mensen met een visuele beperking.

 

 

“Tijdens de wandelingen zorgt Quiny ervoor dat ik nergens tegenloop of niet struikel over obstakels. Wanneer ze merkt dat ik toch mijn evenwicht verlies, gaat ze dwars voor me staan om me overeind te houden. Ze is mijn echte heldin!"

 Geleidehondgebruikster Kristien

Kweken, opleiden, matchen en blijvende nazorg

 

Het BCG koopt soms pups aan, maar kweekt ze voornamelijk zelf. Dit doen ze door de beste moeder- en vaderhond te selecteren en de moeder in de huiselijke omgeving van het breedingcentrum te laten bevallen. Wanneer de puppies 8 weken oud zijn, verhuizen ze naar een pleeggezin waar ze een jaar lang alle basiscommando's leren. Geleidehonden in opleiding mogen overal mee naartoe: van de supermarkt tot de cinema. Vervolgens starten ze aan hun opleiding in het centrum. Die duurt 6 tot 8 maanden. De opleiding tot geleidehond is erg uitdagend voor de honden; slechts 50% slaagt en maakt het als geleidehond.

De hond wordt gematcht met een geleidehondgebruiker die bij zijn of haar persoonlijkheid past. Die gebruiker komt dan 2 weken in het centrum voor een opleiding, de zogenaamde class. Wanneer ze aan elkaar gewoon zijn en met elkaar hebben leren werken, volgt er een week intensieve training thuis bij het nieuwe baasje. Daarna gaat de carrière van de geleidehond van start.

Jaarlijks brengt een instructeur een bezoek om na te gaan of het duo nog optimaal samenwerkt. Soms moet de hond bijscholing krijgen, bijvoorbeeld door een verhuis of verandering van werk van het baasje. Tussen het negende en elfde levensjaar loopt voor de meeste honden hun carrière af. In overleg met de geleidehondgebruikers zoekt BCG dan een plekje waar ze kunnen genieten van hun welverdiend pensioen. 

Wil je meer weten over de werking van onze organisatie? Neem dan een kijkje op geleidehond.be