B
BCG Tongeren

Het belang van een ons breedingcentrum en de socialisatieruimte

De verbouwingen van ons nieuwe pand gaan gestaag vooruit. We zijn momenteel in de afwerkingsfase van het breedingcentrum, waar we zorgen voor de volgende generaties geleidehonden. Dit doen we door zelf moeder- en vaderhonden te selecteren met de beste eigenschappen en zo puppy’s te kweken die zoveel mogelijk geschikt zijn voor het geleidewerk.

Wanneer een moederhondje zwanger is, komt ze bij ons op het centrum bevallen waardoor we haar en haar pups 24/7 in de gaten kunnen houden en kunnen verzorgen. Na twee maanden kunnen de pups naar hun pleeggezinnen vertrekken en gaat de moederhond terug naar haar gezin.

Wat maakt ons breedingcentrum speciaal?

Het breedingcentrum is speciaal ontworpen zodat dit gedeelte van het gebouw enkel toegankelijk is voor onze medewerkers en vrijwilligers van de puppyafdeling. We passen speciale hygiënemaatregelen toe om de pups voor bacteriën van buitenaf te beschermen. Wanneer onze medewerkers of vrijwilligers binnenkomen, worden ze via een hygiënesluis geleid waar ze zich omkleden in de geschikte kledij. Daarna kunnen ze verder naar de andere delen van de afdeling.

Er werden twee kennelruimtes voorzien: de ene voor de bevalling en pups tot 4 weken oud en de andere voor pups van 4 tot 8 weken oud. In kennelruimte 1 zijn er 4 kennels voorzien waarvan twee met glas voor een geluidsarme ruimte voor moederhondjes die bevallen. Hier zullen camera’s geplaatst worden om voortdurend toezicht te kunnen houden. Kennelruimte 2 heeft drie kennels. Er zijn automatische hondenluikjes in de muur voorzien waardoor de moederhondjes apart van hun pups naar buiten kunnen. Daarnaast zijn er geluidsinstallaties geplaatst om de pups te laten gewennen aan muziek en andere geluiden. De kennels worden met elkaar verbonden door een keuken waar hondenvoeding kan worden klaargemaakt.

De voorzieningen die we nodig hebben zijn:

- Geautomatiseerde hondenluikjes: € 4.600
- Glazen afscherming en deuren nestruimtes: € 9.300
- 4 airco- en verwarmingsunits: € 12.400 (4 x € 3.100)
- Lucht water warmtepomp: € 18.340
- 4 ventilatiesystemen: € 9.900 (4 x € 2.475)
- Camera's voor continue monitoring: € 2.850 (4 x € 712,50)

De quarantaineruimte

Gezondheid en veiligheid staan voorop in ons breedingcentrum. Mocht een nestje ziek worden, is er een speciaal ontworpen quarantaineruimte om verspreiding te voorkomen. Deze ruimte heeft een apart ventilatiesysteem én hondentoilet om volledige isolatie te garanderen. Om de quarantaineruimte te voorzien van alles wat nodig is, vragen we uw hulp bij de financiering van:

- Inrichting, meubilair en materiaal voor nestruimtes en operatieruimte: € 18.110
- Kasteninrichting dierenartskabinet en quarantaineruimte: € 9.000
- Inrichting en koelkast lokaal voedselvoorbereiding: € 3.000

In het breedingcentrum is er ook een quarantaineruimte aanwezig. Hiervan wordt gebruik gemaakt indien er een nestje toch ziek zou worden. Zo kan de ziekte zich niet doorheen de hele kennel verspreiden. Er worden daarom ook twee aparte ventilatiesystemen voorzien zodat de ziekte zich niet via de lucht kan verspreiden. De quarantaineruimte heeft een apart hondentoilet, een aparte keuken en een aparte hygiënesluis.

De socialisatieruimte

Socialisatie is essentieel voor de ontwikkeling van toekomstige geleidehonden. Onze socialisatieruimte stelt vrijwilligers in staat om met de pups te spelen en knuffelen zodra ze oud genoeg zijn. Dit helpt hen wennen aan mensen en bereidt hen voor op hun taak als blindengeleidehond. Uw bijdrage kan ons helpen deze ruimte optimaal in te richten met:

- Zitbank, inrichting, opbergruimte en materiaal socialisatieruimte: € 7.500

 

Hoe kan jij helpen?

Samen kunnen we deze unieke faciliteit voltooien en een duurzame toekomst creëren voor onze geleidehonden en de mensen die zij ondersteunen. Elke bijdrage, groot of klein, brengt ons een stap dichter bij ons doel. Laten we samen investeren in een betere toekomst voor geleidehonden en hun begeleiders.

 

 

31/05/2024
14:11

David

Tout voir

Le Centre Belge pour Chiens-Guides est une organisation nationale qui accroît la mobilité des personnes visuellement déficientes par la formation de chiens-guides d’aveugle. De sorte que ces personnes puissent dans notre société ‘de voyants’ jouer un rôle actif d’une façon plus sûre, plus détendue et efficace, comme par exemple en faisant leur shopping seules, en travaillant et en participant à des activités socioculturelles.