Vrijwilliger Danny steekt de handen uit de mouwen bij BCG 3.0

22-02-2023 | 15:29

‘Na 46 jaar dienst, hoor ik na mijn pensioen terug ergens bij en maak ik nieuwe vrienden’

Danny R. is al 2 jaar vrijwilliger bij het Belgisch Centrum voor Geleidehonden. Na zijn pensioen was hij op zoek naar vrijwilligerswerk. Eerst hielp hij vooral bij de tuinwerken en bij klusjes in het huidige centrum op de Sint- Truidersteenweg. Na de aankoop van het nieuwe gebouw, promoveerde hij tot allround opruim-, afbraak- en opbouwspecialist.

Hoe kwam je als vrijwilliger terecht bij het BCG?

Vrienden van mij hadden mij aangeraden om eens op gesprek te gaan bij het BCG voor vrijwilligerswerk na mijn pensioen. Ondertussen zijn we 2 jaar verder. Het Belgisch Centrum voor Geleidehonden is een mooi en nobel doel. Ik vind het belangrijk om iets terug te doen voor de maatschappij; we hebben namelijk toch ook zoveel gekregen.

Het centrum kocht een nieuw gebouw. Wat dacht je toen je het de eerste keer bezocht?

Ik dacht eerst: oh jee, zo groot en zoveel werk! We zijn er meteen ingevlogen en hebben ondertussen al veel werk verzet. Samen met een team van 4 vrijwilligers zijn we iedere dinsdag en donderdag, als we kunnen, aan het werk. Het is een hechte groep geworden. Er wordt veel gelachen en gebabbeld. Na 46 jaar dienst, hoor ik na mijn pensioen terug ergens bij en maak ik nieuwe vrienden. Dat vind ik heel belangrijk.

Je staat dan ook echt aan de wieg van BCG 3.0?

Ja en dat geeft veel voldoening. Het zijn afbraakwerken, echt moeilijk is het dus niet, maar je ziet wel meteen resultaat. Zo hebben we al muurtjes afgebroken, ruimtes opgeruimd, materiaal gedemonteerd, ... Het leukste vond ik de opbouw voor Open Bedrijvendag. Toen installeerden we een donkere kamer. Het was echt plezierig om te zien hoe de bezoekers het ervaarden en ervan leerden.

Hoe komt het dat je zo’n handige Harry bent?

Ik heb in mijn leven van alles gedaan.Van garagist tot de bouw.Van werken in de fabriek tot chef-kok. Ik werkte zelfs een tijdje in een frituur. Daarnaast bouwde ik ook mijn eigen huis samen met mijn vader en schoonvader. Na een hele carrière weet ik misschien niet veel van één ding, maar van veel dingen weet ik wel iets. En er is één ding dat mij echt typeert: thuis stilzitten is echt niets voor mij.

Je wilde hier graag nog een oproep doen?

Ik zou graag aan iedereen die zich geroepen voelt tot vrijwilligerswerk aanraden om contact op te nemen met het BCG. De koffie is vers en er is wel eens taart of iets lekkers voor tijdens de pauzes. Je leert nieuwe mensen kennen en we zijn als groep echte vrienden onder elkaar die plezier maken. Bovendien is er echt nog werk genoeg (lacht). En in tegenstelling tot op je werk, krijg je iedere keer bij het naar huis gaan een welgemeende bedanking. Kom dus snel ons team vervoegen!