Belgisch Centrum voor Geleidehonden

Waarom een geleidehond? 

Een verkeerd geparkeerde wagen, vuilniszakken of een fiets op de stoep. Wij ontlopen dit met gemak, maar voor een slechtziende of blinde persoon vormen deze obstakels een hindernissenparcours.

Een geleidehond ontwijkt deze hindernissen, geeft stoepranden aan en brengt zijn baasje op commando naar een bushalte, een trap, een zebrapad of een vrije zitplaats. Op die manier maakt hij navigeren een stuk eenvoudiger voor mensen met een visuele beperking.

 

“Tijdens de wandelingen zorgt Quiny ervoor dat ik nergens tegenloop of niet struikel over obstakels. Wanneer ze merkt dat ik toch mijn evenwicht verlies, gaat ze dwars voor me staan om me overeind te houden. Ze is mijn echte heldin!"

 Geleidehondgebruikster Kristien

Kweken, opleiden, matchen en blijvende nazorg

Het BCG selecteert de beste moeder- en vaderhond en laat de moeder bevallen in een huiselijke omgeving in het eigen breedingcentrum. Het BCG kweekt voornamelijk zelf pups, soms koopt het ze aan. Na 8 weken verhuizen de pups naar een pleeggezin. Hier leren ze een jaar lang alle basiscommando’s. Geleidehonden in opleiding mogen overal mee naartoe: van de supermarkt tot de cinema. Vervolgens starten ze aan hun opleiding in het centrum. Die duurt 6 tot 8 maanden. De opleiding tot geleidehond is erg uitdagend voor de honden; slechts 50 % slaagt en maakt het als geleidehond.

 De hond wordt gematcht met een geleidehondgebruiker die bij zijn of haar persoonlijkheid past. Die gebruiker komt dan 2 weken in het centrum voor een opleiding, de zogenaamde class. Wanneer ze aan elkaar gewoon zijn en met elkaar hebben leren werken, volgt er een week intensieve training thuis bij het nieuwe baasje. Daarna gaat de carrière van de geleidehond gaat van start.

Jaarlijks brengt een instructeur een bezoek om na te gaan of het duo nog optimaal samenwerkt. Soms moet de hond bijscholing krijgen, bijvoorbeeld door een verhuis of verandering van werk van het baasje. Tussen het negende en elfde levensjaar gaan de meeste honden met pensioen. In overleg met de geleidehondgebruikers zoekt BCG een plekje waar ze kunnen genieten van hun welverdiend pensioen. 

 Wil je meer weten over de werking van onze organisatie? Neem dan een kijkje op geleidehond.be