BCG door de jaren heen

06-04-2023 | 16:44

Beste vrienden van het BCG, 
Beste sympathisant,

Dit jaar bestaat het Belgisch Centrum voor Geleidehonden 33 jaar. We zijn, zeker de laatste jaren, enorm gegroeid sinds het ontstaan van onze organisatie en ook onze huisvestiging heeft verschillende vormen gekend. Graag kijken we samen met jullie terug naar het prille begin in 1990.

Adeline Valkenborg was de oprichtster van het Belgisch Centrum voor Geleidehonden. Door haar vastberadenheid werden er in de eerste jaren genoeg sponsors verzameld om vanaf 1 januari 1992 een pand in Tongeren te huren. De allereerste locatie van het BCG was gevestigd in een rijtjeshuis op de Maastrichtersteenweg.

Enkele jaren later gingen we op zoek naar een nieuw onderkomen. Dit vonden we in een pand verderop in dezelfde straat. Deze locatie huurden we tot we het gebouw in 2005 konden aankopen. Het pand was 20 jaar lang de uitvalsbasis van alle activiteiten van het BCG.

 

Door het gebrek aan uitbreidingsmogelijkheden van het gebouw en de groei van het BCG, was de toenmalige locatie niet langer geschikt. Er werden plannen gemaakt om te verhuizen en zo werd er in 2013 een nieuw pand aangekocht. We trokken weg uit de stadskern en gingen naar onze huidige locatie op de Sint-Truidersteenweg 309, waar zich eerder het 'Beukenhof' en daarna een 'Show Cooking' restaurant zich bevond. Het pand kreeg een stevige renovatiebeurt en werd aangepast aan onze noden. Door de betere infrastructuur kwam er heel wat ruimte bij waardoor we meer personeel én meer honden konden huisvesten. Zo verhuisden we in 2015 naar de nieuwe locatie, die 'Centrum Adeline Valkenborg' wordt genoemd.In functie van de heropstart van ons eigen fokprogramma, kochten we in 2019 het huis naast het trainingscentrum aan. Het pand op nummer 307 werd in zijn huidige staat in gebruik genomen als 'breedingcentrum'.

Zonder de steun van heel wat vrijwilligers en sympathisanten had het Belgisch Centrum voor Geleidehonden nooit kunnen uitgroeien tot de organisatie die het vandaag is en in de toekomst zal zijn. Daarom willen we jullie nogmaals ontzettend hard bedanken en hopelijk mogen we jullie binnenkort allemaal verwelkomen in BCG 3.0!