Inbraak in het nieuwe pand

04-05-2023 | 15:37

Beste vrienden van het BCG, 
Beste sympathisant,

Onze blog deze week gaat over wat minder goed nieuws. Misschien hebben jullie het wel al opgepikt in het nieuws of via sociale media.
Er werd namelijk ingebroken in ons nieuwe pand en voor meer dan 13.000 euro aan koper gestolen. Lees hier het artikel:

 

180 meter elektriciteitskabel gestolen bij centrum voor geleidehonden in Tongeren: "En dat vlak voor internationale dag van de geleidehond"

 

In het centrum voor geleidehonden in Tongeren is zo'n 180 meter koperen elektriciteitskabel gestolen. Een gevaarlijke actie, want de kabel stond onder stroom. "Een domper. En dat vlak voor de Internationale Dag van de Geleidehond", meldt het centrum, want de kabel is meer dan 13.000 euro waard.

Afgelopen nacht hebben inbrekers voor meer dan 13.000 euro aan elektriciteitskabel gestolen in de voormalige gebouwen van Syntra in Tongeren. Het centrum voor geleidehonden heeft het pand gekocht en is het momenteel aan het verbouwen. "Dieven hebben van de onbewaakte toestand geprofiteerd om in het gebouw in te breken", klinkt het bij de organisatie.

 

180 meter draad onder spanning

 

"Het pas geïnstalleerde slot op de kruipkelder werd geforceerd", zegt algemeen directeur Arthur Vandebosch. "We vermoeden dat de daders met meerdere personen moeten geweest zijn, want ze hebben in de grote kruipkelder op verschillende plekken de roodkoperen draad overgesneden. Daarna hebben ze ongeveer 180 meter draad meegenomen, goed voor zo'n 13.500 euro."

Een gevaarlijke actie, want de draad stond onder spanning: "We hebben geen flauw idee hoe ze erin geslaagd zijn om een kabel met een diameter van 7 cm die onder spanning stond, zomaar door te snijden. Dat is levensgevaarlijk", zegt de directeur nog. "De dieven moeten bijna de hele nacht bezig geweest zijn om de klus te klaren.

 

"Dat net voor Dag van de Geleidehond"

 

"Voor onze organisatie is het natuurlijk een echte domper dat dit is gebeurd. We hebben meteen actie ondernomen om extra beveiliging in te zetten", zegt de directeur. "Een beveiligingsmaatschappij uit Heusden-Zolder plaatst voor ons kosteloos een extra beveiligingssysteem. We zijn hen zeer dankbaar, want nog zo’n diefstal zou een complete ramp zijn." De politie van Tongeren kwam ook al ter plaatse en is een onderzoek gestart.

Dat het morgen net Internationale Dag van de Geleidehond is, maakt de diefstal net nog iets zuurder, aldus de organisatie. "Zo’n dag is steeds een mooi moment om wat publiciteit te maken voor onze werking, maar we hadden dit wel liever met een andere boodschap gedaan."

(bron: Radio 2 - Evi Walschaers)

 

Ondanks het slechte nieuws, konden we dus rekenen op de hulp van beveiligingsmaatschappij ETV Briljant Beveiligd uit Heusden-Zolder, waarvoor we heel dankbaar zijn.  
Inmiddels werden er offertes voor de vervanging en installatie van nieuwe koperdraden aangevraagd. We moeten hierop nog even wachten, maar hopen zo snel mogelijk weer elektriciteit in het gebouw te hebben. Er is momenteel geen verwarming, maar we prijzen ons daarom gelukkig met het mooie weer van de afgelopen dagen!